Inici > Dones i turisme: pioneres del sector

Dones i turisme: pioneres del sector

Turisme de la Generalitat de Catalunya es va sumar, el 2022, al Dia Internacional de les Dones que se celebra a escala mundial el dia 8 de març. Es va afegir així a les campanyes que cada any impulsa la Generalitat de Catalunya i que l’any 2022 va portar com a lema “Avancem cap a una normalitat feminista”.

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, es va organitzar la taula rodona “Dones i turisme: pioneres del sector.

La taula va comptar amb un grup de dones que van haver de lluitar per aconseguir fer-se un forat en un sector governat majoritàriament per homes. Van ser valentes i obstinades, i van desbrossar camins perquè, a les nenes, a les noies i a les dones de les noves generacions els fos més fàcil anar al davant, contribuint en la lluita per a la igualtat. Dones, en definitiva, que van obrir dreceres en el seu camp.

Concretament, es van conèixer les gestes de la Carme Hospital Poch, empresària hostalera de la Costa Brava i presidenta d’Aromar Hotels & Restaurants i de la Fundació Jordi Comas i Matamala; Marisol Turró Homedes, exsòcia i expresidenta de Sercotel Hotels; Montserrat Ballart Macabich, primera responsable de l’Oficina de Turisme a l’aeroport d’El Prat; Gemma Peyri Pellicer, mestressa de Mas Ardèvol; i Cecília Vila Regard, exvicepresidenta d’Editur, el que va ser setmanari de referència del sector turístic durant més de 50 anys, i editora de les revistes professionals Editur Latinoamérica i Destino Cuba.

Paral·lelament, a les xarxes socials es va fer la campanya #GràciesADonesCom amb la voluntat d’animar tothom qui vulgués a explicar si havia tingut com a referent a alguna dona vinculada amb l’activitat turística.

Turisme de la Generalitat ha editat el llibre Dones i turisme. Pioneres del sector amb l’objectiu de visibilitzar la realitat femenina del sector en les seves primeres èpoques. Compta amb una primera part acadèmica a càrrec de la professora de la Universitat Oberta de Catalunya, Soledad Morales Pérez, que ens apropa a aquest paper de la dona en la història del turisme modern a Catalunya. La segona part està formada per una col·lecció d’entrevistes personals a 16 dones d’arreu del territori que expliquen mitjançant anècdotes i vivències com va ser la seva història en el món del turisme. Cal destacar que la redacció de continguts, la realització de les entrevistes, el disseny i la maquetació de la publicació i la correcció de textos han estat realitzats per dones.

Les persones interessades poden demanar un exemplar mitjançant aquest formulari.

Coneix els testimonis d'algunes de les participants

Material gràfic

Cartell commemoratiu del 8M 2022

Materials de la campanya a xarxes socials #GràciesADonesCom

Altres enllaços: 

 


PROGRAMES I PROFESSIONALS

ACT Tarragona Turisme Diputacio Lleida ddgi Twitter Barcelona Turisme Cambres Catalunya