Enguany, Catalunya ostenta la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia. És la primera regió europea que rep aquest reconeixement que confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.
La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquest títol té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d’experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura.
Un còctel gastronòmic dona el tret de sortida a les actuacions de la Regió Mundial de la Gastronomia 2025
La Real Fábrica de Tapices de Madrid va acollir el dia 22 de gener aquest esdeveniment que va reunir a més de 350 persones entre operadors turístics, representants del món empresarial i cultural, líders d’opinió, mitjans de comunicació i influenciadors per destacar la singularitat i l’excel·lència de la gastronomia de Catalunya. Els restaurants Cocina Hermanos Torres i Les Cols van ser els encarregats de mostrar el bon moment que viu la gastronomia catalana amb plats elaborats amb productes de proximitat. El pastisser Oriol Balaguer va aportar la part dolça de la vetllada, que va comptar amb el maridatge de la millor sommelier de Catalunya 2024, Marta Cortizas, amb vins de la Familia Torres.
Els cuiners i cuineres catalans presenten la Regió Mundial de la Gastronomia a Fitur 2025
Javier i Sergio Torres, de Cocina Hermanos Torres, Fina Puigdevall i Martina Puigvert, del restaurant Les Cols, Oriol Balaguer, un dels grans mestres pastissers de Catalunya, i Marta Cortizas, sommelier del restaurant El Celler de Can Roca, van exposar el dia 23 de gener en el marc de Fitur 2025 què suposarà per a Catalunya ser Regió Mundial de la Gastronomia i quin llegat ha de deixar aquesta distinció per projectar un futur il·lusionant que posi Catalunya al mapa mundial com una regió que combina gust, història i innovació amb un profund respecte pel territori i la seva gent.
Catalunya celebra el I Fòrum Internacional d’Enoturisme
El 5 de febrer va tenir lloc el I Fòrum Internacional d’Enoturisme dins la Barcelona Wine Week 2025 (BWW) a Fira de Barcelona. En aquesta primera edició, emmarcada en la Regió Mundial de la Gastronomia 2025, es van exposar projectes de referència mundial reconegudes en enoturisme amb l’objectiu de motivar la innovació en les propostes enoturístiques de Catalunya.
En concret, hi va haver una xerrada dedicada a la perspectiva internacional de l’enoturisme, seguida de quatre sessions més dedicades als casos de Bordeus, Porto, Geòrgia i la Xina. Es va comptar amb la participació d’una quinzena de ponents internacionals i la jornada va estar dirigida per Lluís Tolosa, sociòleg especialitzat en enoturisme. Més de 150 persones van participar en aquesta primera edició.
Si pertanys al sector productiu, de la restauració o del turisme enogastronòmic, adhereix-t’hi i suma’t al conjunt de persones i organitzacions que fan possible que Catalunya sigui una destinació amb un llegat gastronòmic de primer nivell.
Per què adherir-te
Un jurat internacional delivera a favor de la candidatura catalana
El mes de maig de l’any 2023 un jurat internacional va visitar diferents propostes relacionades amb l’alimentació i el turisme enogastronòmic per conèixer de primera mà les potencialitats de la candidatura presentada.
El jurat va valorar, entre altres aspectes, la dedicació i la professionalitat de les persones relacionades amb aquest àmbit, així com les ganes de progressar constantment. D’altra banda, va consider que pocs llocs es poden comparar amb Catalunya, ja que té una cuina de primer nivell, on la fusió de sabors i l’excepcional primera matèria fan possible una experiència gastronòmica única. Finalment, va ressaltar que els paisatges són testament dels compromís de les comarques catalanes amb la qualitat, la sostenibilitat, la tradició i la innovació.
El 6 de juny de 2023 la presidenta de l’IGCAT, Diane Dodd, donava a conèixer que Catalunya havia estat seleccionada per rebre aquesta distinció.
Regió Europea de la Gastronomia 2016
L’any 2016, Catalunya va obtenir el títol de Regió Europea de la Gastronomia. En aquella ocasió més de 500 entitats, agents i persones del país que treballen per a promoure la gastronomia catalana van celebrar prop de 500 activitats relacionades amb el producte, la cuina i el territori, de dimensió diversa i de diferent caràcter.
Més informació
Documents
Notes de premsa