Inici > Sin categoría > Catalunya, llar dels nòmades digitals

Catalunya, llar dels nòmades digitals

La condició de Barcelona com a pincipal hub digital de l’Estat i cinquè d’Europa per volum total d’inversió en startups (871 milons d’euros el 2018. Startup Ecosystem Overview 2019) i la relativa proximitat de moltes ciutats i comarques catalanes a la seva capital, fa que Catalunya, gràcies també al seu estil de vida, sigui una destinació predilecta dels nòmades digitals. Només el 2021 el sector digital va crear més de 10.000 nous llocs de treball a Catalunya, segons Barcelona Digital Talent. A cap dels joves emprenedors que venen, especialment els dedicats al sector TIC, se’ls escapa que Barcelona és el bressol d’startups com Softonic, Glovo, Travelperk, Infojobs, Privalia, Gameloft, Wallapop, eDreams, Travelclik, Lestbonus… Quan la firma britànica d’inversió Atomico va preguntar a centenars d’emprenedors quina ciutat europea triarien per crear una start up, Barcelona va ser la tercera escollida, darrere Londres i Berlín, els altres dos ecosistemes start ups líders al continent.

A més, un treballador remot té a la seva disposició a la ciutat comtal més de 287 coworkings, espais autònoms per treballar, dotats de tots els serveis de connectivitat. N’hi ha de tota mena, com CloudWorks, pensats també per serveis a empreses i esdeveniments. Cal fer menció de les incubadores de negocis que disposen també de sales de reunió i espais de coworking. L’oferta d’espais a la ciutat per als remote workers i els digital nomads és ingent i no ha parat de créixer. S’hi poden trobar llocs com Valkiria Hub Space, paradigma d’antiga fàbrica industrial reconvertida per a esdeveniments d’innovació  al cor del districte tecnològic 22@.

Molts dels nòmades digitals coneixen els atributs de la destinació catalana pel boca-orella de companys que s’hi han establert o per l’experiència viscuda com a assistents a una reunió, convenció o congrés. Nestlé o Roche es van fixar en Barcelona com a lloc per posar-hi el seu Digital Hub. Un altre exemple és Telefònica, que té a la capital catalana el seu centre d’I+D. Zurich, BBVA o PepsiCo han triat la ciutat per emplaçar-hi el seu data center. Multinacionals com Microsoft o SAP han aplegat als seus esdeveniments corporatius anuals a Barcelona més de 6.000 persones.

Tot aquest ecosistema afavoreix un corrent  que permanentment situa la capital catalana entre les urbs més innovadores del planeta. Sense oblidar el Mobile World Congress i el que significa per al territori, Catalunya també és escenari d’esdeveniments molt atraients per als nòmades digitals com és el cas de l’IOT Solutions World Congress, el 4YFN o l’Eu-Startups Summit, entre d’altres.

L’oferta hotelera a Catalunya també s’està adaptant a les necessitats dels treballadors remots. Moltes habitacions s’ofereixen ja com a espais de treball per hores i inclús com a residència temporal, amb serveis wifi premium i descomptes en restauració o bugaderia, i fins i tot, cobertura sanitària. Alguns hotels disposen també d’espais de coworking en els quals els professionals poden fer networking en un entorn excepcional.

El lifestyle importa

A Catalunya les distàncies no són un fre. Un nòmada digital pot optar per viure a les altres tres capitals de província, Girona, Tarragona o Lleida, i desplaçar-se puntualment o periòdicament a Barcelona en tren d’alta velocitat en menys de 60 minuts. Pot escollir viure al Pirineu o a la Costa Brava, a menys de dues hores en cotxe de l’àrea metropolitana i dels hubs de connexió de transport internacional. Es pot gaudir de la neu a l’hivern i del sol gairebé tot l’any.

A més d’aquest clima privilegiat, els atributs de les terres catalanes per atraure tants nòmades digitals, emprenedors i treballadors remots són diversos: estil de vida mediterrani, gran oferta cultural, ric i divers teixit empresarial, mar i muntanya a poca distància, societat cosmopolita, localitats amb encant per inspirar-se i fer networking, una bona connexió internacional, seguretat i una alta qualitat de vida. No és casualitat, doncs, que Catalunya, amb el lideratge de Barcelona, s’hagi convertit en el hub del sud d’Europa del talent digital i de les startups.


PROGRAMES I PROFESSIONALS

ACT Tarragona Turisme Diputacio Lleida ddgi Twitter Barcelona Turisme Cambres Catalunya