Turisme de la Generalitat de Catalunya ha celebrat el 27 de maig la segona edició de la Gala Nacional de l’Enoturisme i la Gastronomia al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).
En el decurs d’aquest acte, ha tingut lloc el lliurament dels Premis Bite i Mos. L’objectiu principal d’aquests guardons és reconèixer el paper fonamental que tenen els creadors i creadores de continguts digitals enogastronòmics en el foment d’aquest tipus de turisme i, alhora, valorar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència a escala mundial.
En aquest sentit, es vol premiar els creadors i creadores que tenen la capacitat de fer que les audiències digitals visibilitzin directament els seus continguts des d’un àmbit tan ampli com sigui possible, és a dir, des dels restaurants i els cuiners mateixos, però també des de totes les tipologies de creadors de continguts que han centrat la seva tasca en la divulgació dels restaurants i cellers.
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha remarcat que aquests premis són “l’esdeveniment perfecte per fer valdre un sector del nostre país que ens ajuda a explicar com som” perquè segons Aragonès “tenim un sector amb un potencial en l’àmbit gastronòmic, alimentari i vitivinícola, extraordinari”. Catalunya en paraules del president Aragonès té “el maridatge perfecte”, entre “gastronomia i turisme”, perquè “la gastronomia, és cultura” i des del Govern s’ha fet una aposta “pel valor, més que no pas pel volum”.
Per la seva banda, la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, ha afirmat que “tenim una cuina que parla de nosaltres i de qui som però cal donar-la a conèixer perquè arribi a tots els racons del món i poder tenir la importància que ens mereixem”. Segons Domènech “volem aconseguir que quan algú, a qualsevol país, pensi en turisme enogastronòmic, pensi en Catalunya i vingui a descobrir-la. Volem esdevenir una destinació enogastronòmica de referència internacional i, per això, hem treballat de valent per aconseguir ser Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025”.
Aquests premis s’estructuren en les categories Bite i Mos:
Categoria Bite. Àmbit d’actuació internacional. Inclou les següents subcategories:
BITE honorary award: premia una carrera professional molt rellevant en l’àmbit enogastronòmic i que ha contribuït a posar en valor la cultura culinària catalana mitjançant la creació de contingut digital.
PREMIADA: Carme Ruscalleda per la seva excepcional trajectòria en el món de la gastronomia, que l’ha convertit en referent indiscutible de l’alta cuina catalana i internacional. A més, va convertir-se en la primera xef catalana en aconseguir 3 estrelles Michelin, un reconeixement que corona dècades d’esforç, dedicació i talent culinari. També se l’ha reconegut per la seva impecable carrera professional, que ha traspassat fronteres recollint elogis i admiració arreu del món.
Best foodie: premia la persona que desenvolupi el millor contingut mundial en l’àmbit enogastronòmic.
PREMIADA: Aistė Misevičiūtė per la seva contribució al món de la gastronomia internacional mitjançant una publicació digital pròpia, que enriqueix els paladars de milers de persones a tot el món. Així mateix, el jurat ha premiat la seva notable tasca com a creadora i fundadora de “Luxeat”, un bloc culinari internacional i per ser una influència inspiradora en la indústria gastronòmica, obrint noves perspectives i explorant les delícies culinàries de cultures diverses a través de la seva plataforma digital.
Best winefluencer: premia la persona que es consideri més influent mundialment en l’àmbit de la creació de continguts enològics.
PREMIAT: Josep Roca per la seva dedicació i passió en la promoció del vi com a element clau de l’experiència gastronòmica, fent-lo accessible i comprensible per a tots els públics. En aquest sentit, ha fet una tasca excepcional com a copropietari i sommelier d’El Celler de Can Roca, temple d’aromes i sabors gironí reconegut internacionalment per una sensibilitat i visió innovadores que han captivat paladars de tot el món. A més, Roca ha estat reconegut com el millor sommelier del món amb el premi Beronia World’s Best Sommelier Award.
Best food traveller: premia la persona que faci difusió en l’àmbit de la creació de continguts gastronòmics relacionats amb viatges.
PREMIAT: Matt Goulding per la seva dedicació com a periodista, escriptor i productor i la seva admirable tasca de descoberta de les delícies culinàries de tot el món com a cofundador de Roads and Kingdoms, una plataforma que fusiona la cultura, la política i la gastronomia. Per la seva devoció en explorar i promoure la cultura culinària de Barcelona i de Catalunya, compartint històries i experiències úniques.
Categoria Mos. Àmbit d’actuació nacional. Inclou les següents subcategories:
Millor prescriptor/a de la cuina catalana: premia el personatge públic que fa la divulgació més important de la gastronomia catalana en els mitjans digitals.
PREMIAT: Paco Solé per la seva profunda comprensió i estima de la tradició culinària catalana. Pel seu compromís per preservar i difondre les receptes més emblemàtiques del país. Per la seva dedicació a la restauració com a propietari de l’històric restaurant 7 Portes de Barcelona i per ser un incansable impulsor i promotor de la cultura gastronòmica de casa nostra a través de tertúlies, sopars lírics i llibres.
Millor ambaixador/a: premia el millor creador o creadora de contingut de la gastronomia catalana.
PREMIADA: Trinitat Gilbert pels anys de periodisme cuinat rigorosament amb ingredients de qualitat en mitjans com el Diari Ara i perquè amb el seu verb és capaç de transmetre’ns l’emoció de cada producte, plat, i restaurant que tasta.
Millor prescriptor/a del vi: premia el millor creador o creadora de contingut en l’àmbit enològic català.
PREMIAT: Lluís Tolosa per la seva versatilitat i el treball de tants anys com a sociòleg, escriptor, formador i comunicador especialitzat en enoturisme. Tolosa ha fet una ingent tasca de divulgació de la cultura del vi, a través de més 20 llibres publicats, que han permès fer entendre a qui el llegeix i l’escolta que conèixer el vi és conèixer la seva terra, la seva gent i la seva història.
Millor col·lectiu: premia la millor presència digital d’un col·lectiu relacionat amb l’enogastronomia catalana.
PREMIAT: Dones del vi, una entitat sense ànim de lucre que promou la presència i el reconeixement de les dones que treballen en el sector del vi: pageses, enòlogues, celleristes, sommeliers… des de la terra fins a la comunicació. I per reivindicar i difondre la seva gran tasca a través de l’organització de tastos i altres esdeveniments vitivinícoles.
Jurat
Vocalies:
Més informació
Bases reguladores dels Premis Bite i Mos
Convocatòria de la segona edició dels Premis Bite i Mos
Resolució de la segona edició dels Premis Bite i Mos
Notes de premsa