Jornada de formació sobre eines de sostenibilitat
L’Agència Catalana de Turisme (ACT) ha presentat el 27 de juny un conjunt d’eines destinades a promoure la sostenibilitat en els esdeveniments professionals que es realitzen a Catalunya. Aquesta jornada, organitzada pel Catalunya Convention Bureau (CCB) de l’ACT a les instal·lacions de TBS Education, ha comptat amb la participació del director de l’Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer i Ferrer. Fent referència al Compromís Nacional per un Turisme Responsable i al Pla d’Acció Climàtica del sector turístic a Catalunya, Ferrer ha destacat la importància de “prendre mesures per abordar els reptes de la sostenibilitat en el turisme de reunions”. En aquest sentit, Ferrer ha incitat els professionals i les empreses del sector MICE (Meetings, Incentives, Conferences, and Exhibitions) a “emprar aquest conjunt d’eines destinades a facilitar la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) al turisme”.
Anna Esteve i Traveset, tècnica del Servei de Qualificació Ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ha presentat la Guia per organitzar esdeveniments sostenibles. Aquest document proporciona orientació pràctica per incorporar criteris de sostenibilitat tant en esdeveniments públics com privats, contribuint així a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Mònica Molina, Senior Changemaker de Global Destination Sustainability Movement, ha pres el relleu amb una presentació sobre la Checklist de la Sostenibilitat. Aquesta llista de verificació està dissenyada per ajudar les organitzacions a planificar i mesurar la sostenibilitat dels esdeveniments, proporcionant una estructura clara i guiatge en aquest procés.
Marta Hidalgo Güemes, Tècnica de mitigació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, i Cristina Bajet Mestre, Project Manager de Projectes Europeus i Relacions de l’Agència Catalana de Turisme, han presentat la Calculadora de la sostenibilitat dels esdeveniments, adaptada per a la mesura i compensació de l’impacte ambiental dels esdeveniments.
Amb aquest conjunt d’eines, l’Agència Catalana de Turisme vol incentivar la transformació del sector MICE cap a pràctiques més sostenibles, afavorint la reducció de l’impacte ambiental, la millora de la gestió de residus, l’ús eficient dels recursos i la incorporació de criteris de sostenibilitat en la planificació, l’execució i l’avaluació dels esdeveniments.