Inici > 2018 Any del Turisme Cultural

2018 Any del Turisme Cultural

 

L’any 2018 ha estat declarat Any Europeu del Patrimoni Cultural. Els representants del Consell i del Parlament Europeu han decidit celebrar aquest any amb l’objectiu de sensibilitzar envers la història i els valors europeus i reforçar un sentiment d’identitat comunitari.

L’Agència Catalana de Turisme s’uneix a aquesta iniciativa des de la vessant de la promoció del turisme cultural, motiu pel qual organitzarà un seguit d’accions específiques al voltant d’aquest producte, amb una dotació econòmica específica de 2.800.000 euros.

Així, aquest any 2018 segueix la línia que s’ha seguit en els anys anteriors dedicats al turisme familiar (2014), el turisme d’interior i muntanya (2015), el turisme gastronòmic i l’enoturisme (2016) i el turisme sostenible (2017).

L’Any del Turisme Cultural té com a repte posicionar la cultura com a eix clau i diferencial de la destinació, i en aquest desafiament el turisme hi tindrà un paper fonamental: fer valer la cultura i contribuir en la seva sostenibilitat social i econòmica.

És, doncs, un repte bidireccional en el qual la cultura potencia la singularitat dels atractius turístics culturals; per la seva banda, el turisme vetlla per la sostenibilitat de la cultura.

L’Agència Catalana de Turisme vol reivindicar tot el patrimoni cultural, tant el més reconegut internacionalment com el més local i el que passa més desapercebut. Perquè el patrimoni cultural es troba a tot Catalunya i es vol procurar que hi hagi cada vegada més equilibri en els diferents territoris i que els fluxos econòmics derivats del turisme cultural arribin pertot arreu.

Els objectius de l’Any del Turisme Cultural 2018 a Catalunya són els següents:
  • Vincular de forma més directa la cultura com a element diferenciador de la marca Catalunya.
  • Incrementar el volum d’ingressos per turista a partir d’una oferta d’experiències turístiques de més valor.
  • Fomentar la creació d’una oferta de qualitat orientada a una demanda de qualitat, a partir de la transformació dels recursos culturals en productes turístics vendibles.
  • Fer valer la riquesa de Catalunya com a destinació de destinacions autònomes, sostenibles i competitives, impulsant una millor distribució territorial de l’activitat turística.
  • Aprofitar l’oportunitat de treballar la desestacionalització remarcant el valor turístic de la cultura catalana.
  • Incrementar el consum d’experiències turístiques culturals dels visitants un cop són a Catalunya.
  • Maximitzar els beneficis que pot generar una cultura que s’aprofita del turisme també per als residents.
L’ACT durà a terme més de 150 accions a les quals destinarà dos milions i mig d’euros de pressupost, el més elevat dedicat mai a un any temàtic.

Els mercats prioritaris són: França, Alemanya, Rússia, Itàlia, Regne Unit i Irlanda, Espanya, Bèlgica i els Països Nòrdics; en un segon nivell: els EUA, Austràlia, Xina, Japó i Xile.

El sector turístic i el sector cultural de Catalunya estan plenament implicats en l’organització i execució de les diferents actuacions de l’Any del Turisme Cultural 2018, siguin les de pròpia creació i implementació o les proposades pels departaments de Turisme i Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

Si voleu difondre les accions de l’Any del Turisme Cultural a través de les xarxes socials podeu utilitzar les etiquetes #catalunyaexperience, #somcultura i #anyturismecultural

Dossier de l’Any del Turisme Cultural

El detall de les accions de l’Any del Turisme Cultural es troben en el dossier de premsa. Pots descarregar-te’l des d’aquest enllaç:

Properament tindreu disponible el dossier de premsa del 2019.

Logos i manual d’aplicació

 Pots descarregar-te el logo del 2018 i el manual d’aplicació dels enllaços següents

Igualment, pots descarregar-te el logo del 2019 en els enllaços següents:
Si necessiteu el logo en algun altre idioma (alemany, danès, coreà, estonià, finès, hebreu, holandès, italià, islandès, japonès, noruec, occità, portuguès, rus, suec o xinès), adreceu-vos al Responsable de Disseny de l’Agència Catalana de Turisme, en Ramon Balsalobre: rbalsalobre@gencat.cat

Vídeos

Publicacions

Enllaços d’interès
PROGRAMES I PROFESSIONALS

AGÈNCIA CATALANA DE TURISME

ACT Tarragona Turisme Diputacio Lleida ddgi Twitter Barcelona Turisme Cambres Catalunya