Noves tendències a l’Ibtm World – El futur ja és aquí: actes immersius que desperten els cinc sentits
L’informe elaborat per l’analista anglès Rob Davidson revela que el 2015 els actes han tendit a ser més experiencials i multisensorials que mai i que el sector aposta cada cop més per espais innovadors i únics.
Els neuròlegs i els psicòlegs cognitius coincideixen en què com més sentits se’ns despertin en una experiència, millor la recordarem. Aquesta teoria és fàcilment traslladable a l’organització d’actes, que enguany han tendit mundialment a ser més immersius i experiencials que mai. Així es desprèn de l’informe publicat per l’analista Rob Davidson en el marc de l’última edició d’Ibtm World de Barcelona, que convida els organitzadors d’actes a estimular l’oïda, el tacte, l’olfacte i el gust dels assistents per tal que absorbeixin millor la informació i experimentin el lloc que visiten. Les possibilitats són considerables: concerts improvisats, sensors olfactius, sessions de ioga i massatge, visites als mercats alimentaris locals…
Davidson, però, no oblida que la vista és el més important dels sentits en el nostre sector i que l’aparença dels espais on se celebren les reunions és certament clau per marcar la diferència, per evitar que el nostre sigui un acte convencional. La decoració, el disseny, els colors, la il·luminació, els gadgets… Tots els elements sumen, també l’elecció de la localització. On s’ha de celebrar un acte que sobresurti? L’informe d’Ibtm World respon: en un espai innovador, infreqüent i únic. En aquest sentit, Davidson es refereix a les ‘drag and drop’ venues; és a dir, a la construcció d’espais efímers per a un congrés o una reunió en llocs inesperats que tenen habitualment altres usos. L’informe lliga aquesta tendència a l’èxit de l’economia col·laborativa i cita un cas de referència com el de la start-up francesa SnapEvent, que exerceix d’intermediària entre els organitzadors d’actes i les persones que lloguen les seves propietats (cases, jardins privats, terrasses, àtics…) com a llocs singulars per celebrar-los.
L’aposta per la multisensorialitat i les ‘drag and drop’ venues ha estat enguany especialment visible en una ciutat com Londres, que apareix com a referent a l’informe d’Ibtm World. El web dels Convention Bureau de la capital anglesa en fa referència en un article inspirador, que convida a reinventar l’organització d’actes des de la imaginació i la innovació. Caldrà prendre’n nota: les noves tendències en reunions i congressos ja no són el futur sinó el present.