Inici > Regió Mundial de la Gastronomia 2025 > Manifest d’adhesió a Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Manifest d’adhesió a Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Catalunya és referent en excel·lència alimentària i gastronòmica, capdavantera en turisme enogastronòmic. Enguany se’ns ha reconegut la distinció Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una oportunitat extraordinària per a reforçar les sinergies entre les administracions i el sector, posar més en valor tot el patrimoni i teixit agroalimentari i culinari català, i promoure’l tant en l’àmbit local com internacional.

Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya, juntament amb el conjunt d’agents adherits a CATALUNYA, REGIÓ MUNDIAL DE LA GASTRONOMIA 2025, assumim el compromís de:

  • Promoure el patrimoni vinculat a la gastronomia i els paisatges agroalimentaris, tot fomentant la seva sostenibilitat social, mediambiental i econòmica que els fa possibles, així com les grans rutes de país que contribueixin a la cohesió i dinamització del conjunt del territori.
  • Promoure la cuina catalana, des de la tradició i la innovació i com un dels elements de singularitat i identitat del nostre país i alhora de contribució al món, posant en valor el nostre sistema alimentari associat a la gran diversitat i riquesa de productes, a la qualitat, la responsabilitat i la varietat de paisatges que el configuren.
  • Promoure un relat posant en valor tota la cadena, des de la pagesia, els pescadors, el conjunt del sector productor i, els productes locals fins a les cuineres i cuiners, restaurants, mercats, escoles i centres formatius, de recerca i innovació… reconeixent els trets propis i singulars i que conformen l’aportació de la gastronomia catalana al món. Un relat que apel·li a les emocions, que posi en valor la diversitat gastronòmica de Catalunya dotant de valor l’oferta, reforçant l’accent en els trets d’identitat que singularitzen els territoris del país i millorant el nivell d’atractivitat del mercat.
  • Apostar per un canvi de model cap a un turisme enogastronòmic regeneratiu i de qualitat, que aporti valor a la comunitat, associat a un model de producció agroalimentària arrelat i compromès amb el territori i, per tant, un nou model econòmic que sigui respectuós tant amb la comunitat com amb la cultura i l’entorn natural que l’acull.
  • Treballar perquè els ciutadans i ciutadanes de Catalunya esdevinguem els prescriptors i consumidors dels productes que ens dona la nostra terra i la mar Mediterrània, a través de l’esforç que hi esmercen pagesos i pageses, pescadors, artesans alimentaris i tot el conjunt del nostre sistema productor. Treballarem, tanmateix, per millorar les infraestructures, espais i serveis de degustació, per proporcionar informació de qualitat i per promoure els productes locals i la cuina catalana, i tenint en compte el conjunt de la ciutadania i nous públics que permetin generar més impacte econòmic.
  • Promoure la professionalització del sector per continuar en el camí d’internacionalització i d’obertura al món, des dels nostres productes, plats i maneres de cuinar i gaudir dels aliments.  
  • Impulsar el treball conjunt entre els organismes públics i els actors de la cadena de valor (sector primari, secundari i terciari) vers la competitivitat del producte.
  • Fomentar l’economia circular, promovent un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar, allargant el cicle de vida dels productes. Per tant, combatre el malbaratament alimentari.
  • Continuar amb la revolució gastronòmica iniciada en el seu moment per Ferran Adrià i els cuiners amb estrella Michelin, amb noves formes innovadores d’experiència gastronòmica.
  • I vetllar per la salut i el benestar de les persones, també i especialment a través de l’alimentació.

L’adhesió a aquest manifest permetrà sumar-vos al pla d’accions i fer ús del logotip del títol CATALUNYA, REGIÓ MUNDIAL DE LA GASTRONOMIA. La vostra organització, entitat o empresa tindrà visibilitat en els canals de difusió de la distinció i esdevindreu veu activa en el conjunt d’actuacions que es portin a terme en el marc d’aquest títol. Si pertanyeu al sector, adheriu-vos-hi i sumeu-vos al conjunt de persones i organitzacions que, conjuntament, fem possible que Catalunya sigui més potent i millor reconeguda, i atragui més encara per la seva excel·lència alimentària i gastronòmica.


PROGRAMES I PROFESSIONALS

ACT Tarragona Turisme Diputacio Lleida ddgi Twitter Barcelona Turisme Cambres Catalunya