Inici > Esdeveniments > Premis Bite i Mos 2023

Premis Bite i Mos 2023

Turisme de la Generalitat de Catalunya va celebrar el 29 de juny de 2023 la Gala Nacional de l’Enoturisme i la Gastronomia al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

En el decurs d’aquest acte, va tenir lloc el lliurament de la primera edició dels Premis Bite i Mos. L’objectiu principal d’aquests guardons era reconèixer el paper fonamental dels creadors de continguts digitals del col·lectiu enogastronòmic des de diferents prismes i àmbits: cuiners, fotògrafs, periodistes, viatgers gastronòmics o foodies que fan de la passió per l’enogastronomia el seu modus vivendi o la seva professió en un context global i local.

En aquest sentit es van premiar els creadors que tenen la capacitat de fer que les audiències digitals visibilitzin directament els seus continguts des d’un àmbit tan ampli com sigui possible, és a dir, des dels restaurants i els cuiners mateixos, però també des de totes les tipologies de creadors de continguts que han centrat la seva tasca en la divulgació dels restaurants i cellers.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i García, va fer un reconeixement “a tots aquells i a totes aquelles que han contribuït a fer de Catalunya una potència gastronòmica valorada i apreciada arreu del món”. Aragonès va voler remarcar el llegat de Ferran Adrià, premi honorífic, “per ser un referent”, per la seva tasca però, sobretot, “per l’escola que ha fet i per tota i tota la gent que l’ha acompanyat en aquest viatge”.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, va afirmar que “si un país es pot explicar per la seva cuina, Catalunya ha demostrat una vegada més el seu caràcter inquiet, innovador, capaç de lligar la història i el futur. Un país que vol ser al món, amb veu pròpia, oferint el millor de nosaltres”. “I precisament això és el que volem posar en valor i potenciar, volem dir arreu que Catalunya té una gran gastronomia, una gran cultura vinícola i uns excel·lents actius per descobrir”.

Aquests premis s’estructuren en les categories Bite i Mos:

Categoria Bite. Àmbit d’actuació internacional. Inclou les següents subcategories:

BITE honorary award: es pretén premiar una carrera professional molt rellevant en l’àmbit enogastronòmic i que ha contribuït a posar en valor la cultura culinària catalana mitjançant la creació de contingut digital.

 • PREMIAT: Ferran Adrià per la seva brillant i extensa trajectòria com responsable de la revolució culinària que va posar Catalunya al capdavant de la gastronomia mundial i com a conceptualitzador de continguts com la Bullipedia.

Best foodie: es pretén premiar la persona que desenvolupi el millor contingut mundial en l’àmbit enogastronòmic.

 • PREMIAT: Peter Atzen per la seva tasca de promoció i difusió, tant de restaurants reconeguts per 50 Best Restaurants o Michelin, com de parades de carrer. Es valora com a foodie empedreït. Especialitzat en Dinamarca i els països escandinaus, és també un ambaixador de la cuina catalana quan ens visita. Col·labora amb World of Mouth, la prestigiosa app de curació gastronòmica.

Best winefluencer: es pretén premiar la persona que es consideri més influent mundialment en l’àmbit de la creació de continguts enològics.

 • PREMIAT: Tom Matthews en distinció a la seva trajectòria professional i la seva especial vinculació amb els vins catalans. Va començar a escriure per a la revista Wine Spectator el 1987 i, posteriorment, es va convertir en editor executiu. Durant molt de temps va ser el tastador en cap dels vins de tot l’Estat.

Best food traveller: es pretén premiar la persona que faci difusió en l’àmbit de la creació de continguts gastronòmics relacionats amb viatges.

 • PREMIAT: Rafael Tonon com a viatger incansable i prestigiós periodista gastronòmic que alimenta les seves xarxes socials amb allò que descobreix i menja arreu del món. Col·labora amb mitjans com Fine Dining Lovers o Eater i recentment ha estat distingit com a millor periodista gastronòmic per Identità Golose.

Categoria Mos. Àmbit d’actuació nacional. Inclou les següents subcategories:

Millor prescriptor/a de la cuina catalana: personatge públic que fa una divulgació més important de la gastronomia catalana en els mitjans digitals.

 • PREMIAT: Nandu Jubany, xef amb estrella Michelin, per la seva incansable tasca de divulgació i manteniment de la cuina catalana i el seu ús de les xarxes socials per tal de compartir amb el món el receptari català.

Millor ambaixador/a: millor creador o creadora de contingut de la gastronomia catalana.

 • PREMIADA: Ada Parellada, xef, escriptora i comunicadora, per les dècades de divulgació de la cuina catalana, el compromís amb una alimentació sostenible i l’ús de les seves xarxes socials per a inspirar-nos a cuinar.

Millor prescriptor/a del vi: millor creador o creadora de contingut en l’àmbit enològic català.

 • PREMIADA: Ruth Troyano, periodista i sommelier, pel seu compromís amb el vi català, ja que gràcies a la profunditat dels seus textos i la seva sensibilitat transmet que darrere d’una copa hi ha cultura i territori.

Millor col·lectiu: millor presència digital d’un col·lectiu relacionat amb l’enogastronomia catalana.

 • PREMIADA: Associació Dones de la Mar, entitat sense ànim de lucre creada l’any 2018 gràcies a la col·laboració dels dos grups d’acció local pesquers de Catalunya, el de Mar de l’Ebre i el de Costa Brava, per la seva voluntat de donar visibilitat al paper de les dones en l’àmbit marítim, tot potenciant la seva participació en el desenvolupament del sector primari, pesquer i aqüícola, i divulgant la seva activitat a les xarxes socials.

Jurat

 • President: Molt Hble. Sr. Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball.
 • Secretària: Sra. Rosalia Pont i Mondéjar, cap de Marques de la unitat de Màrqueting d’Experiències de l’Agència Catalana de Turisme.

Vocalies:

 • Sra. Marta Domènech i Tomàs, directora general de Turisme.
 • Sra. Georgina Tost i Faus, secretària de Polítiques Digitals, designada pel Departament competent en matèria de polítiques digitals.
 • Sr. Xavier Agell i Tuser, cap del servei de Secretaria de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), designada pel Departament competent en matèria d’agricultura.
 • Sra. Sílvia Hofmann, designada per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia.
 • Sr. Toni Massanés i Sánchez, en qualitat de professional de prestigi en l’àmbit gastronòmic.
 • Sr. Quim Vila i Betriu, en qualitat de professional de prestigi en l’àmbit enològic.
 • Sr. Enric Jové i Bosch, en qualitat de professional de prestigi en l’àmbit del màrqueting digital.
 • Sra. Carme Gasull i Roigé, en qualitat de professional de prestigi en l’àmbit del periodisme gastronòmic i enològic.

Més informació

Bases reguladores dels Premis Bite i Mos

Convocatòria de la primera edició dels Premis Bite i Mos

Resolució de la primera edició dels Premis Bite i Mos

Notes de premsa:


PROGRAMES I PROFESSIONALS

ACT Tarragona Turisme Diputacio Lleida ddgi Twitter Barcelona Turisme Cambres Catalunya