L’Agència Catalana de Turisme (ACT) participa com a sòcia en el projecte europeu PITON, que va començar el gener del 2024 i que tindrà una durada de tres anys.
La iniciativa té, a més de l’ACT, nou socis més:
I també hi col·laboren com a associats:
El projecte té un pressupost global de gairebé dos milions d’euros i està cofinançat al 65% mitjançant el programa de cooperació territorial Interreg VI Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027). Aquest és un programa europeu de cooperació transfronterera creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer d’Espanya, França i Andorra. POCTEFA és l’acrònim de Programa INTERREG VI-A Espanya-França-Andorra.
El projecte PITON preveu crear i promoure un enfocament innovador per donar suport a la transició de les zones de muntanya connectades a les estacions, mitjançant un plantejament participatiu, sistèmic, multiactor i multisectorial, utilitzant eines digitals de tractament i anàlisi de dades per facilitar la presa de decisions.
En concret, té com a objectius:
1. Crear noves eines i metodologies de suport per facilitar la presa de decisions per a la transició de les estacions de muntanya.
2. Desplegar les eines innovadores desenvolupades en territoris pilot transfronterers (la Molina i Tavascan a Catalunya).
3. Difondre i capitalitzar els resultats a altres zones dels Pirineus.
El projecte PITON aspira a proposar un nou enfocament per a la transició dels territoris on s’integren les estacions de muntanya pirinenques. El canvi climàtic i l’evolució de la societat a les zones de muntanya estan provocant una sèrie de vulnerabilitats. Aquestes vulnerabilitats observades a les estacions de muntanya qüestionen avui el model de desenvolupament del seu territori. Així, el projecte PITON proposa experimentar models de transició per als territoris connectats a les seves estacions de muntanya mobilitzant les palanques de la innovació social i tecnològica.
El projecte PITON es basa en territoris pilot triats per la diversitat de les problemàtiques que presenten. Serviran de camp de proves per al desplegament d’eines, models i sistemes d’enginyeria dissenyats en resposta a les problemàtiques identificades. El projecte inclou una sòlida fase de difusió i capitalització, amb vista a garantir que l’enfocament sigui adoptat per tots els agents pirinencs i, així, crear un efecte d’arrossegament real.
El projecte es basa en una associació transfronterera sòlida que permet enfocaments complementaris i que té com a finalitat accelerar el canvi de perspectiva en el desenvolupament dels territoris de muntanya.