Inici > Premis d’Enoturisme de Catalunya 2018

Premis d’Enoturisme de Catalunya 2018


Els Premis d’Enoturisme de Catalunya constitueixen una iniciativa conjunta dels membres de la Taula d’Enoturisme de Catalunya, creada en el marc del Programa nacional d’enoturisme de Catalunya, amb l’objectiu de reconèixer i premiar les millors iniciatives enoturístiques que s’han posat en marxa al país. 

La Direcció General de Turisme, a través de l’Agència Catalana de Turisme, vol estimular totes les empreses per tal de vetllar per la qualitat, la sostenibilitat i l’especialització del seu producte enoturístic, i incentivar-les a la millora contínua de les seves ofertes i a la innovació a l’hora de plantejar noves propostes enoturístiques.

A qui s’adrecen

A les persones físiques, les empreses i les entitats privades titulars d’establiments o activitats relacionades amb activitats turístiques o d’interès turístic que amb el seu projecte hagin contribuït al desenvolupament enoturístic de Catalunya.

Categories i guanyadors 2018

Enguany els premiats en cadascuna de les tres categories han estat:

. Categoria Cellers:
reconeixement a cellers que ofereixen a les seves instal·lacions activitats i experiències enoturístiques, educatives o de recreació, diferents, innovadores i singulars per als visitants (individuals o en grup), que fomentin la cultura del vi i afavoreixin la comercialització del vi català.

Guardonat 2018: Abadal (DO Pla de Bages), per la seva tasca dinamitzadora del territori, vinculant-se amb la població i empreses locals. Esdevé a més un celler de referència pel seu impuls a iniciatives que vinculen la cultura i l’enoturisme: recuperació de varietats de raïm autòctones i projectes com el “vi de tina” i la “Ruta de les barraques”. A més, es reconeix la seva aposta pel foment i la conservació de la cultura i el paisatge com a patrimoni vinícola natural, cultural i social. 
. Allotjaments i restauració: reconeixement als allotjaments i/o als restaurants que ofereixen una experiència integral de qualitat als seus visitants, estretament lligada al vi i a l’enoturisme, amb estada temàtica i que demostrin una significativa participació en el turisme vitivinícola. També podran optar a aquest premi els cellers que incloguin en les seves instal·lacions un restaurant que ofereixi experiències en vins, menjars de qualitat i utilitzi productes locals o regionals.

Guardonat 2018: La Cuina de l’Empordanet (DO Empordà), pel compromís dels 20 restaurants que composen aquest col·lectiu amb el territori i la població local. L’associació és un exemple de cooperació entre els agents del territori per promocionar conjuntament els vins i la gastronomia de qualitat. Amb aquest guardó es reconeix el seu treball per la difusió de la cuina tradicional del Baix Empordà, elaborada i maridada amb productes gastronòmics i enològics de proximitat.
. Experiències i innovació: reconeixement a aquelles activitats i experiències enoturístiques portades a terme per empreses que ofereixen viatges combinats i/o vinculats, empreses de transports i entitats d’àmbit privat -que no siguin productors de vi- i que es dediquen a proporcionar un servei significatiu dins la indústria del turisme vitivinícola i ofereixin experiències innovadores en l’àmbit de l’enoturisme, o que facin ofertes de paquets o estades turístiques en les quals l’eix principal sigui l’enoturisme. Inclou el reconeixement a entitats que treballen en el desenvolupament de l’enoturisme al seu territori o que realitzen accions de màrqueting i/o promoció en aquest àmbit.

Guardonat 2018: Viemocions – Sapienstravel SL, per esdevenir una de les empreses pioneres en la comercialització de l’enoturisme a Catalunya, amb activitats singulars i exclusives en diferents territoris vitivinícoles del territori. El jurat ha valorat especialment la seva aposta 360 graus per fomentar la cultura del vi mitjançant experiències enoculturals que posen en valor el patrimoni artístic, històric i cultural existent. També destaca la seva aportació a l’estructuració de producte i posada a l’abast del mercat, amb estreta col·laboració amb el territori i els ens de gestió enoturística.
Edicions anteriors


Guardonats 2017

Cellers: La Vinyeta, amb seu a Mollet de Peralada (l’Alt Empordà). Destaca pel seu dinamisme, compromís, emprenedoria i sostenibilitat. És una explotació ecològica on el cultiu de la vinya es complementa amb oliveres, gallines, ovelles i producció de formatge i mel. El celler ofereix, a través d’un servidor propi de reserves, activitats diverses com ara nits entre vinyes i música, poesia, astronomia o visites nocturnes, entre d’altres. La Vinyeta, en els darrers cinc anys, s’ha vinculat amb força al paisatge, la natura i els valors locals de l’Alt Empordà. Un exemple de com un celler petit i familiar pot excel·lir, amb una oferta atractiva i professional, en el món de l’enoturisme.
Allotjament i restauració: Mas Llagostera, amb seu a la Bisbal del Penedès (el Baix Penedès). Una casa rural 100% sostenible, una porta oberta a viure noves experiències singulars i autèntiques. Fomenta l’estalvi i el reaprofitament de recursos propis: les vergues de la vinya i les restes de la producció d’oli alimenten la caldera de biomassa que escalfa la casa; les plaques solars garanteixen la llum i l’aigua calenta; i es recull l’aigua de la pluja per mantenir la piscina i reforçar el rec en anys de sequera. Es tracta d’un projecte de diversificació de l’activitat agrària que ha trobat en el turisme rural, l’enoturisme responsable i l’autosuficiència energètica la fórmula per mantenir l’essència de l’autogestió tan lligada a la pagesia i a l’àmbit rural.
Experiències i innovació: L’Associació La Carretera del Vi, que transcorre per set municipis (Penedès i Garraf). La Carretera del Vi és la primera Wine Road de l’estat. Recupera la històrica via comercial que ja utilitzaven els romans per mostrar-nos una nova experiència. Mitjançant el passaport, físic o digital, s’inclou la possibilitat de visitar 13 cellers i desenes de punts d’interès al llarg de 7 municipis i 35 quilòmetres de ruta. La mobilitat, responsable i ecològica, és una de les prioritats de la ruta i per això també s’ofereix un servei de lloguer de cotxe elèctric. Nascuda l’any 2015, vol contribuir al creixement del turisme, potenciar els productes locals i al mateix temps protegir el territori.

Guardonats 2016

Allotjaments: Cava&Hotel Mastinell, amb seu a Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès). 

Restaurants: El Cigró d’Or, amb seu a Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès). 

Art i cultura: Acadèmia Tastavins Penedès, amb seu a Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès). 

Cellers: Heretat Oller del Mas, amb seu a Manresa (el Bages). 

Agències de viatges especialitzades: ViOrigen, amb seu a Gandesa (la Terra Alta). 

Entitats públiques o publicoprivades: Patronat de Turisme Costa Brava Girona, amb seu a Girona (el Gironès). 

Pràctiques sostenibles/responsables d’enoturisme: Celler Lagravera, amb seu a Alfarràs (el Segrià). 


Guardonats 2015

Allotjaments: Hostal Sport, amb seu a Falset (el Priorat). 

Restaurants: Bar Restaurant Moderno, amb seu a Vilalba dels Arcs (la Terra Alta). 

Art i cultura: Mas Blanch i Jové, amb seu a la Pobla de Cérvoles (les Garrigues). 

Experiències enoturístiques a cellers: Cellers Torres, SA, amb seu a Pacs del Penedès (l’Alt Penedès). 

Experiències enoturístiques que ofereixen agències de viatges especialitzades, empreses d’activitats enoturístiques, transportistes i d’altres: Taller de Projectes Oci, SAL – Ocio Vital, amb seu a Barcelona (el Barcelonès). 

Pràctiques sostenibles/responsables d’enoturisme: Can Torres, amb seu a Vilartolí, Sant Climent Sescebes (l’Alt Empordà). 


PROGRAMES I PROFESSIONALS

ACT Tarragona Turisme Diputacio Lleida ddgi Twitter Barcelona Turisme Cambres Catalunya