Turisme de la Generalitat de Catalunya va celebrar el 29 de juny de 2023 la Gala Nacional de l’Enoturisme i la Gastronomia al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).
En el decurs d’aquest acte, va tenir lloc el lliurament de la primera edició dels Premis Bite i Mos. L’objectiu principal d’aquests guardons era reconèixer el paper fonamental dels creadors de continguts digitals del col·lectiu enogastronòmic des de diferents prismes i àmbits: cuiners, fotògrafs, periodistes, viatgers gastronòmics o foodies que fan de la passió per l’enogastronomia el seu modus vivendi o la seva professió en un context global i local.
En aquest sentit es van premiar els creadors que tenen la capacitat de fer que les audiències digitals visibilitzin directament els seus continguts des d’un àmbit tan ampli com sigui possible, és a dir, des dels restaurants i els cuiners mateixos, però també des de totes les tipologies de creadors de continguts que han centrat la seva tasca en la divulgació dels restaurants i cellers.
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i García, va fer un reconeixement “a tots aquells i a totes aquelles que han contribuït a fer de Catalunya una potència gastronòmica valorada i apreciada arreu del món”. Aragonès va voler remarcar el llegat de Ferran Adrià, premi honorífic, “per ser un referent”, per la seva tasca però, sobretot, “per l’escola que ha fet i per tota i tota la gent que l’ha acompanyat en aquest viatge”.
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, va afirmar que “si un país es pot explicar per la seva cuina, Catalunya ha demostrat una vegada més el seu caràcter inquiet, innovador, capaç de lligar la història i el futur. Un país que vol ser al món, amb veu pròpia, oferint el millor de nosaltres”. “I precisament això és el que volem posar en valor i potenciar, volem dir arreu que Catalunya té una gran gastronomia, una gran cultura vinícola i uns excel·lents actius per descobrir”.
Aquests premis s’estructuren en les categories Bite i Mos:
Categoria Bite. Àmbit d’actuació internacional. Inclou les següents subcategories:
BITE honorary award: es pretén premiar una carrera professional molt rellevant en l’àmbit enogastronòmic i que ha contribuït a posar en valor la cultura culinària catalana mitjançant la creació de contingut digital.
Best foodie: es pretén premiar la persona que desenvolupi el millor contingut mundial en l’àmbit enogastronòmic.
Best winefluencer: es pretén premiar la persona que es consideri més influent mundialment en l’àmbit de la creació de continguts enològics.
Best food traveller: es pretén premiar la persona que faci difusió en l’àmbit de la creació de continguts gastronòmics relacionats amb viatges.
Categoria Mos. Àmbit d’actuació nacional. Inclou les següents subcategories:
Millor prescriptor/a de la cuina catalana: personatge públic que fa una divulgació més important de la gastronomia catalana en els mitjans digitals.
Millor ambaixador/a: millor creador o creadora de contingut de la gastronomia catalana.
Millor prescriptor/a del vi: millor creador o creadora de contingut en l’àmbit enològic català.
Millor col·lectiu: millor presència digital d’un col·lectiu relacionat amb l’enogastronomia catalana.
Jurat
Vocalies:
Més informació
Bases reguladores dels Premis Bite i Mos
Convocatòria de la primera edició dels Premis Bite i Mos
Resolució de la primera edició dels Premis Bite i Mos
Notes de premsa: