Manual de turisme per a tothom






Manual de turisme per a tothom


Introducció

portada

Des de l’any 2008, l’Agència Catalana de Turisme treballa en el programa Turisme accessible – Turisme per a tothom, que té com objectiu aconseguir que qualsevol persona amb o sense discapacitat, mobilitat reduïda o circumstàncies transitòries o permanents pugui gaudir en igualtat de condicions i amb autonomia dels entorns, productes i serveis turístics, amb atenció especial adequada a les seves necessitats.

El mateix any, el Parlament de Catalunya va instar el Govern a adoptar les mesures necessàries per donar compliment a la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. El desembre del 2008, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el Parlament de Catalunya va fer una declaració en què mostrava el suport als postulats de la Convenció, tot manifestant la voluntat de vetllar per garantir la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat com a ciutadans de ple dret.

El veritable turisme accessible és aquell en què no existeixen barreres en cadascuna de les anelles que conformen la cadena de valor de l’experiència integral del viatge (planificació, recerca d’informació, transports públics o privats, allotjaments, restauració, activitats turístiques, oci, etc.). L’accessibilitat és i ha de ser un factor intrínsec a la qualitat dels productes, serveis i entorns turístics. Només així podem parlar d’un turisme per a tothom i de destinacions turístiques de qualitat.

L’Agència Catalana de Turisme té com a missió «posicionar Catalunya com una de les millors destinacions turístiques del món i alhora ajudar el sector a fer un màrqueting d’alta eficàcia». Amb aquest objectiu, el turisme accessible es converteix en una via de diferenciació altament rendible, repercutint en la millora de la imatge de la destinació per una banda i, per l’altra, transformant el sector i incrementant els seus ingressos amb la implementació de polítiques de responsabilitat social.

L’Agència Catalana de Turisme us presenta aquest manual per contribuir al ple exercici del dret al turisme de les persones amb discapacitat, en condicions d’equitat i autonomia personal.

Esperem que aquest document us sigui d’utilitat i aprofitem per agrair la tasca, l’esforç i el compromís de tots aquells professionals i empreses que treballeu per fer de Catalunya una destinació accessible per a tothom i, en definitiva, una destinació de qualitat. En especial volem agrair també la tasca de l’Àrea de Promoció d’Accessibilitat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, així com la seva col·laboració i orientació per a poder elaborar aquests materials.

Manual

Com utilitzar aquest manual

Aquest manual vol ser un instrument informatiu i formatiu per a totes les empreses que decideixin apostar per oferir productes i serveis adreçats a tothom.

Ideat com una eina amena, instructiva i amb un alt grau d’accessibilitat, el manual es divideix en dues parts:



A la primera part, Les famílies, els nostres clients, coneixereu els diferents personatges i les seves particularitats.

Llegiu amb molta atenció la descripció de cada família, ells us explicaran les seves necessitats a l’hora d’allotjar-se en establiments turístics



A la segona part, podreu observar els personatges en tres tipologies d’establiment: hoteler, càmping  i allotjament rural.

L’accessibilitat ben integrada en el disseny és sovint invisible. Per això en accedir a cada espai heu d’esperar primer uns segons a que apareguin els elements interactius. Per descobrir les indicacions de la normativa en accessibilitat i altres consells addicionals, podeu clicar sobre l’Oliver, el gos pigall, o sobre la icona d’informació.



En clicar el punt vermell, es mostraran indicacions normatives que cal tenir en compte. Per amagar-les, torneu a clicar.

Proveu-ho!



En clicar el punt negre, es mostraran alguns consells o recomanacions importants a tenir en compte. Per amagar-les, feu clic de nou.

Proveu-ho!



En clicar sobre l’Oliver, el gos pigall d’una de les famílies, es mostraran totes les bafarades associades a la il·lustració. Per amagar-les, feu clic de nou.

Proveu-ho!



Si no trobeu el gos pigall a la il·lustració, feu clic sobre la icona d’informació per veure tot el contingut de la pàgina. Per amagar-lo, cliqueu-hi un altre cop.
Proveu-ho!