Hola, em dic Patrick i soc sord, que no sordmut, ja que la sordesa no comporta un dany de les cordes vocals.
M’agrada viatjar i quan vaig a països amb una llengua diferent a la meva, de vegades tinc menys dificultats que els que hi senten, ja que tota la meva vida m’he comunicat amb signes. Parlo tant la LSC (Llengua de Signes Catalana) com la LSE (Llengua de Signes Espanyola), i estic aprenent el Sistema de Signes Internacional (ISS). Quan era un nadó vaig començar a signar al mateix temps que la resta comencen a dir les seves primeres paraules.
Gairebé sempre viatjo amb la meva amiga Júlia que, tot i tenir una hipoacúsia, utilitza el llenguatge oral per comunicar-se, encara que també sap signar. Com pots veure, no totes les persones amb discapacitat auditiva som iguals. Com a curiositat, t’explicaré que no tots coneixem i parlem la llengua de signes, tampoc tots llegim els llavis, encara que molts de nosaltres sí que ho fem.
Quan viatjo m’agrada que em tractin com a qualsevol altre turista, per aquesta raó et donaré uns quants consells que t’ajudaran a fer-me sentir còmode i ben tractat:
Hola, em dic Àlex i tinc una discapacitat física: vaig amb cadira de rodes des de fa uns anys, quan vaig tenir un accident. Com podeu apreciar, m’acompanya la meva xicota, la Lulú.
Molta gent em pregunta què m’agrada fer quan tinc temps lliure i jo els dic segurament el mateix que tu: m’agrada viatjar, conèixer llocs nous, la natura, la gastronomia, la cultura, practicar algun esport... També volen saber qui m’acompanya als meus viatges, però això depèn; de vegades hi vaig amb la família, amb la meva parella o amb els amics. Però, a diferència de la resta, per a mi, que un hotel, restaurant, museu o parc siguin accessibles és imprescindible. Per això, us vull donar alguns consells de com tractar-me per fer-me sentir com un client més:
Hola, em dic Maria, i la meva parella i jo acabem de tenir el nostre primer fill.
Quan va néixer, vam decidir que pel fet de ser pares no deixaríem de fer allò que més ens agrada: viatjar, anar a restaurants i realitzar activitats a la muntanya. Però la realitat és que, quan el petit ha crescut una mica i hem tornat a l’activitat, ens hem trobat amb algunes qüestions que no ens havíem plantejat abans de ser pares.
La primera és la quantitat d’equipatge que hem de portar, per no dir res de les dificultats que de vegades ens trobem per circular amb el cotxet del nen! Com diuen els experts, quan ets pare, amb el cotxet fas el primer curs d’accessibilitat: ens trobem vehicles aparcats a la vorera i als passos de vianants que no ens deixen passar; moltes d’escales per accedir als edificis o ascensors petits on no hi entra el cotxet, per no parlar dels tres més totes les bosses...
Però també hi ha altres qüestions que ens ajuden, com el fet de ser ben rebuts, que tinguin presents les nostres necessitats i que no s’estranyin quan els demanem certes coses. Ara et donaré uns quants consells per fer-me sentir com un client més:
Hola, el meu nom és Alícia i soc una persona baixa, tot i que no d’estatura baixa, i la meva parella és en Marc, que no és baix, sinó tot al contrari. Nosaltres viatgem per feina i per oci, de manera que ja coneixem mig món, i observar com som de diferents els éssers humans és realment divertit. Encara que el món és cada vegada més globalitzat, pots saber el perfil de la gent de cada país per com s’han dissenyat els espais: als països del nord, com que són alts, els penja-robes i els miralls els posen ben amunt, i, saps, em fa ràbia, perquè jo no hi arribo per deixar-hi la bossa o mirar-me al mirall, i, en canvi, al carrer els cartells de les botigues i els tendals els posen ben baixos i, quan va despistat, el Marc ja s’ha donat un cop al cap però al nostre país fem el mateix... Quan viatgem ens agrada que ens tractin com a qualsevol altre turista, per aquesta raó et donaré uns quants consells que t’ajudaran a fer-nos sentir còmodes i ben atesos:
Ben al contrari li passa a en Marc, que es fa cops amb els tendals i els objectes que posen de decoració, però, com jo li dic, a les coses baixes hi arribem tots però si està molt amunt hi ha una part de la població que no hi arriba!
Hola, som l’Enric, la Laura i la nostra filla, l’Aina, que té una discapacitat intel·lectual. Tot i que encara és molt petita, volem que més endavant pugui ser al més independent possible; ara per ara, és una nena molt alegre, li encanten els animals, cantar i és molt sociable, parla amb tothom.
Per aquesta raó us volem donar alguns consells de com tractar-la i fer-la sentir com una clienta més, pensant en allò que ella us diria:
- Proporciona material escrit com a recordatori; potser et demanaré que m’escriguis les dades importants o les tasques a realitzar.
Hola, em dic Jordi i us presento a la meva família: la meva dona Montse i els meus dos fills, en Xavi i la Júlia, sense oblidar a l’Oliver, el meu gos pigall i un més de la família. Com podeu imaginar per les meves ulleres i el meu bastó, soc cec des que vaig néixer.
Abans que preguntis, ja et dic que tinc limitacions, però no per això he deixat de sentir i viure un munt d’emocions, ja que he après a desenvolupar els meus altres sentits per no perdre’m res. Les meves aficions són llegir llibres, ja sigui en braille o a través d’audiollibres; visitar museus i monuments, si aquests disposen de recorreguts adaptats i guies especialitzats; i assistir a qualsevol espectacle, de cinema, teatre, etc., sempre que ofereixin algun sistema d’audiodescripció que em relati els esdeveniments visuals que es produeixen a l’escenari i que jo no puc veure.
Per descomptat, m’agrada viatjar i conèixer llocs diferents i ho faig sovint amb la meva família, nosaltres quatre i el meu gos pigall Oliver.
Aquí tens uns consells per fer-me sentir com un client més:
Has de saber que els nostres gossos-guia tenen permès l’accés a tots els llocs públics, el seu comportament és exemplar gràcies al gran esforç realitzat en la seva selecció i educació.
Hola, em dic Llúcia i us vull presentar a la meva família: la meva filla, la Neus, i el meu gendre, l’Enric.
Encara que no ho sembli, tinc vuitanta anys i des que em vaig quedar vídua, els meus fills sempre insisteixen perquè me’n vagi amb ells de viatge. Al meu marit i a mi sempre ens va agradar veure món, com diem nosaltres... i ara surto amb ells.
Fa uns mesos vaig caure i, des de llavors ençà, vaig amb caminador. Al principi em feia vergonya, però la veritat és que ara ja m’hi he acostumat i em sento més segura i independent per fer la meva. Ja ho diuen, l’edat no perdona! I quan et fas gran sempre hi ha algunes limitacions, però a mi les ganes de veure món no me les treu ningú, i, si no vaig amb els fills, marxo amb el grup d’amics de tota la vida, que som unes vuit persones de la meva edat, i ens ho passem d’allò més bé.
A part de viatjar, també ens agrada la cultura, veure una exposició al museu, el nostre dia de cinema o teatre, anar a dinar o sopar a un bon restaurant i, com que estem jubilats, cada dia fem una cosa diferent. Sempre ens informem per saber si es tracta d’espais accessibles i no haguem de pujar escales, ja que amb el caminador és complicat.
Ara et donaré uns quants consells per fer-me sentir com una clienta més: