Inici > Entrevista a l’ambassador Ignasi Pérez, congress director de Rebuild

Entrevista a l’ambassador Ignasi Pérez, congress director de Rebuild

 

Dirigeix el Congrés Nacional d’arquitectura Avançada i Construccions 4.0 de REBUILD que se celebrarà del 29 de setembre a l’1 d’octubre a Barcelona. Ignasi Pérez és CEO de BIM Academy, que organitza anualment a Barcelona un congrés internacional sobre Building Information Modelling (BIM).  

 

Què és Rebuild?

Rebuild és un saló boutique  que se centra en la transformació del sector de la construcció. Des que va néixer és una aposta per convertir aquest sector en un sector industrialitzat i que es basa no solament en la divulgació de materials i sistemes sinó en la mateixa generació de coneixements a través del seu congrés. La fira s’entén com la part pràctica del congrés i el congrés com la part aplicativa de la fira.

 

Com s’ha adaptat Rebuild davant el nou escenari provocat per la Covid-19?

NEBEXT com a organizador de REBUILD s’ha encarregat de preparar una edició d’acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries, del Ministeri de Salut, de l’OMS i de la Unió Internacional de Fires. 

Volem crear un entorn “Business Safe” i volem demostrar que seguint totes les indicacions, les fires són un element clau per a desllorigar la situació de confinament ensems que un vehicle econòmic per a les empreses. Inclús hem creat un apartat específic dins la web de Rebuild sobre totes les mesures que se seguiran.

 

Per què s’aposta per un esdeveniment presencial?

Contactar per mail a un nou contacte suposa anar contra la Llei de Protecció de Dades. Contactar a una persona que desconeixes en una fira és crear una nova relació. Els esdeveniments presencials sempre han generat un entorn de negoci, de comunicació i de comunitat que l’online difícilment podrà aconseguir. I si no, podem preguntar a qui ens agrada anar a un concert, veure futbol, o veure una competició.

 

Quina ha estat la resposta de les empreses i institucions implicades?

Sorprenent. La resposta per part d’empreses ha trencat totes les expectatives. Encara que totes estan expectants per la COVID-19, solament l’esperança de que es pugui celebrar ha creat una situació il·lusionant per l’economia que pot generar. Les empreses necessiten vendre, i més ara. Les institutcions necessiten comunicar, i més ara.  

 

Quin valor afegit aporta el fet de celebrar Rebuild a Catalunya?

Des del seu inici, i des de la primera edició s’ha apostat per un model de transformació del sector que anomenen AECO -Arquitectura, Enginyeria, Construcció i Operació- i el convenciment de celebrar-ho a Catalunya ha estat crucial. I ho ha estat perquè el mateix model ha estat cridat a repetir-se a Madrid i ho fem simultàniament des de llavors. L’èxit pel sector serà que realment aparegui aquesta nova manera de fer industrial, digital i sostenible com a nou paradigma a seguir. Catalunya ha estat i és un motor manufacturador de la construcció i sempre més obert a nous canvis. Ara cal instituir-los.

 

Com serà aquesta edició? Quines xifres s’esperen?

Aquesta edició s’ha convertit en l’únic esdeveniment presencial a l’estat espanyol del sector de la construcció i les empreses i els professionals si han abocat.

Com a regió europea convidada, Andalusia s’ha convertit en el pol d’atraacció de noves promocions immobiliàries; l’acord amb el Green Building Council obre tot un món d’aplicacions reals dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible en l’arquitectura i la Construcció; i acords estratègics amb IaaC, ACI, la presentació de diverses publicacions, l’enfocament cap a la construcció modular, l’entrada del Build To Rent en el mercat etc. fan ser més que optimistes.

Esperem 200 empreses que cobriran tot el espectre de la construcció avançada, 3.200 congressistes, hem arribat a les 300 propostes de “papers” i ponències pel congrés, 150 propostes pels AAA_Advanced Architecture Awards i haurem de fer una forta selecció de start-ups entre la cinquantena que es presenten. 

 

La digitalització, la industrialització i la sostenibilitat són els pilars de Rebuild 2020. Per què?

Aquesta és la nostra visualització del futur de l’arquitectura i la construcció des de ja mateix. Tot i que teníem un superàvit d’habitatge durant la crisi financera de fa 12 anys, ara no es cobreixen les expectatives de nou habitatge. A més, el nou concepte de família, la nova realitat financera de la població en general, les noves formes de treball estan generant una demanada que la construcció tradicional no pot satisfer.

És estrany que puguem accedir a un cotxe sense clau i que per fer-ho a casa nostra en necessitem tres,  desconeixem les dades de consum dels nostres habitatges i ens és impossible gestionar-los des del nostre mòbil… La digitalització ens dóna dades i per primer cop podem fer que les obres acabin pel pressupost i el plaç de temps acordat. Però això implica treball col·laboratiu, maneres de treballar més properes a la indústria i per tant conceptes com Lean Construction i IPD es presenten com a necessaris per completar la tripleta del BIM, una manera de modelar en 3 dimensions la manera de construir.

I la sostenibilitat no és que sigui un pilar, sinó que són els manaments de tota actuació en un sector que la forma tradicional ha portat a ser el sector que produeix més residus, genera més emissions de CO2 i que no té ni capacitat per respondre de quina manera l’Economia Circular l’afecta. Ens queda molt treball per davant.

 

En què és referent l’arquitectura catalana actual a nivell internacional?

L’arquitectura catalana ha estat un referent quant a qualitat formal i estètica. Tenim premis Pritzker en el país -RCR d’Olot- i els Premis FAD tenen cada any propostes boníssimes sobre la taula. I ara la volem convertir en una arquitectura d’innovació que sigui capaç de treballar amb la indústria, que incorpori la digitalització i que les dificultats econòmiques les pugui evitar treballant arreu de forma digitalitzada. 


PROGRAMES I PROFESSIONALS

ACT Tarragona Turisme Diputacio Lleida ddgi Twitter Barcelona Turisme Cambres Catalunya