Inici > Dones i turisme

Dones i turisme


Turisme de la Generalitat de Catalunya s’ha sumat, enguany, al Dia Internacional de les Dones que se celebra a nivell mundial el dia 8 de març. Ens hem afegit així a les campanyes que cada any impulsa la Generalitat de Catalunya  i que aquest any tenia com a lema “Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables”.

La voluntat d’assolir la igualtat de gènere ha esdevingut un dels reptes prioritaris de les organitzacions internacionals i de l’agenda política. A nivell internacional, és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (el número 5) i a escala europea, és un dels principis del pilar de drets socials aprovat l’any 2017. A Catalunya, la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes té com a objectiu el dret a la igualtat i a la no discriminació per raó de sexe en tots els àmbits, etapes i circumstàncies de la vida. 

Si ens centrem en el nostre sector, el mercat laboral turístic es caracteritza, com molts altres, per una forta presència de la dona en determinats llocs però una presència més limitada ocupant càrrecs directius. Comparat amb altres sectors, a més, presenta una major tendència a l’estereotipació per gènere de determinats llocs de treball i una de les seves principals activitats econòmiques, l’hostaleria, és la que presenta els nivells salarials més baixos per a la dona.

Entre tots hem de fer els possibles per revertir aquesta situació i fer que en el sector turístic la dona treballi en igualtat de condicions; tant a nivell d’oportunitats de promoció com de valorització, visibilització i equitat salarial.

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, hem organitzat la taula rodona “Dones i turisme: una visió en femení sobre l’activitat turística”, que ha tingut lloc el mateix dilluns 8 de març .

La taula ha comptat amb un grup de dones que ostenten càrrecs de responsabilitat dins el sector turístic. Ens han explicat la seva experiència ocupant posicions majoritàriament encapçalades per homes i la projecció i paper que, al seu entendre, ha de tenir la dona en el nostre sector. Concretament, hi ha participat la directora general d’Ohla Hotels, Anna Albuixech; la presidenta de PIMEC-Turisme, Isabel Galobardes; la presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona Província- FEHT, Berta Cabré; la fundadora i CEO de SocialCar, Mar Alarcón; i la cap de l’Àrea de Coneixement, Qualitat i Competitivitat Turística del Departament d’Empresa i Coneixement, Mercè Escrichs

Aquest espai de debat s’ha complementat amb la projecció de diversos vídeos protagonitzats per dones que treballen en diferents àrees del sector turístic, des d’una informadora d’oficina de turisme a una conductora d’autobús turístic. L’Ana Ortega, l’Àngela Hidalgo, la Maria Pairó, la Carlota Claver, la Txell Queralt, la Mar Gil, la Jara García, la Noelia Gascón i la Pilar Vivet ens han explicat les seves experiències i els reptes a què s’enfronten cada dia.

 

 

Paral·lelament, a les xarxes socials hem llançat la campanya #SocDonaEnTurismePerquè amb la voluntat d’animar totes les dones que formen part del nostre sector a explicar perquè treballen en alguns dels àmbits de l’activitat turística i què representa per a elles formar-ne part.

 

 

 

Material gràfic

Cartell commemoratiu del 8M 2021

 

 

         Cartell horitzontal 

         

 

        Cartell vertical

Materials de la campanya a xarxes socials #SocDonaEnTurismePerquè

 

 

         Cartell horitzontal 

 

 

 

         Cartell horitzontal 

 

 

 

         Cartell horitzontal 

 

 

 

         Cartell horitzontal 

 

Estudis i informes

-Estudis: Dones i treball. 4t trimestre 2020. Observatori del Treball i Model Productiu. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

-Situació de desigualtat laboral a Catalunya entre homes i dones. Any 2018. Observatori del Treball i Model Productiu. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

-Dones a Catalunya 2020. Observatori de la Igualtat de Gènere. Institut Català de les Dones. 

-Desigualtats de gènere en el mercat laboral turístic. Informes en contrast. Alba Sud.

-Dimensions de gènere en el treball turístic. Informes en contrast. Alba Sud.

-Global report on woman in tourism 2019. The United Nations World Tourism Organisation (UNWTO).

-Desigualdad laboral en el sector turístico. Febrer 2018. Turijobs.

Webs de referència 

-Institut Català de les Dones. Generalitat de Catalunya.

-“Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables”. Campanya 8M 2021.Generalitat de Catalunya.

-Observatori del Treball i Model Productiu. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. 

-Women leading tourism.

-Nacions Unides:

-Comissió Europea. Pilar europeu de drets socials.

Normativa

-Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.

 

 


PROGRAMES I PROFESSIONALS

ACT Tarragona Turisme Diputacio Lleida ddgi Twitter Barcelona Turisme Cambres Catalunya